Hoe nu verder Anne, in tafeltennisland?

Tja, zeg het maar. Allereerst maar even de vraag hoe het gaat met alle lezers van deze rubriek? Hier in Franeker gaat qua gezondheid gelukkig alles goed. Maar het is veel thuiswerken inderdaad en nieuwe inzichten en ideeën opdoen.

Dan het tafeltennis want vorige week kwam het bericht naar buiten dat we niet verder zouden gaan met de competitie en dat we volgend seizoen ‘gewoon’ weer opnieuw zouden beginnen. Ik begreep dat koploper Westa vond dat zij op basis van hun huidige 1e plek meenden recht te hebben op promotie. Mocht er zo`n soort besluit vallen, dan toch op zijn minst nadat we ook nog eens tegen hen gespeeld zouden hebben, niet dan? We zouden dan met 7-3 moeten winnen om hen te verdringen van die positie. Dat wordt buitengewoon lastig maar niet onmogelijk…..

Jij valt ook in een gat?

Tja, wanneer dit verhaal naar buiten komt is het drie weken geleden dat ik mijn laatste trainingen gegeven heb. Een saaie bedoening zo, ondanks het feit dat ik mij tot dusver absoluut niet verveeld heb. Veel geklus thuis en tijd voor de nodige bezinning. Zo ben ik nu samen met mijn zoon druk bezig om onze TT Promotions website up-to-date te maken. Dat kan natuurlijk mooi. Een update van onder andere de te bestellen artikelen, de prijzen hiervan en aanvullende informatie over het geven van trainingen. Zo wordt van een nood toch nog een deugd gemaakt.

En er is nieuws over het volgende seizoen?

Jawel, ik heb de afgelopen weken niet stilgezeten en heb gesprekken gehad met Harry Vaatstra, Jan Tammenga en het Midstars-bestuur. De stichting waaronder ook het 1e team van Klimaatgroep°Stars valt, is niet meer hoofdverantwoordelijk voor dit gebeuren! Het procesmatig ontwikkelen van jonge tafeltennistalent blijft staan, misschien ook met de spelers van het team. Maar directe bemoeienis met dit gebeuren heeft ondergetekende afgezworen. Gelukkig heeft Jan Tammenga aangeboden om dit stokje over te nemen in nauwe samenwerking met tafeltennis Midstars.

En wat wordt jouw rol hierin?

Dat moeten we dan tegen die tijd bepalen. Het is geen geheim dat ik mij meer toe wil leggen op het geven van trainingen. Dat heb ik in deze Anne-lyses meermalen aangegeven, dat daar mijn hart ligt. Ik heb daarin de afgelopen jaren mijn eigen visie ontwikkeld, waarbij de eindeloze herhalingen in oefenstof worden vervangen door veel meer variatie aan te reiken. Kortom leren om met de kern van onze sport om te gaan: anticipatie op elke bal, in elke situatie en met 100% discipline!!! Dit is maar aan weinigen besteed, maar zij die het willen begrijpen en echt goed willen worden, leg ik het met alle soorten van genoegen uit!

Ik blijf graag beschikbaar om in Middelstum trainingen te verzorgen maar ben dus niet meer verantwoordelijk voor de Klimaatgroep°Stars. Die rol is volgend seizoen weggelegd voor Jan, hij zal zich dan ook gaan bezighouden met het selectiebeleid en de sponsoring.

Hoe dat voor mij voelt? Als een enorme opluchting! De afgelopen jaren waren tijdrovend en stonden vaak bol van de teleurstellingen. Onlangs is er ook weer iets voorgevallen waar mijn trainingsbroek van afzakte. Ik stam toch nog uit de tijd waarin men er echt voor ging. Misschien is dat wel de druppel geweest om het bijltje er bij neer te gooien. Waarbij ik direct ook de hand in eigen boezem steek hoor. Zeker qua inhoud van de contracten had ik veel duidelijker en zakelijker moeten zijn. Het is nu vaak te vrijblijvend. ‘Het broekje moest weer eens opgehesen worden….’

Ik verwacht dat Jan hier veel gestructureerder mee om zal gaan. Zelf ben ik op de achtergrond al enige tijd bezig met een eigen trainingsaccommodatie in Groningen. Het liefst twee keer groter dan onze fameuze locatie aan de Singelweg, waar vrijwel elke oud-topper in Nederland zijn/haar uren heeft liggen. Van Vriesekoop, Hooman en Gerdie Keen tot en met Haldan, Heister en Trinko Keen. Geen sinecure, maar mocht dat er nog eens van komen, dan heb ik nog een paar mooie jaren te gaan! Zo niet, is er nog meer dan genoeg te doen.

Het zijn rare tijden Anne?

Absoluut waar en ik had mij dit seizoen heel anders voorgesteld. Maar wie weet wat er allemaal nog in het vat zit. Als er meer nieuws bekend is, meld ik mij weer…..

Verder is het een tijd voor iedereen om eens na te denken over wat voor een hectische wereld het is geworden. Alles komt tot stilstand, dat nodigt uit tot analyse en misschien deels terugkeren tot de echte waarden van het leven. Niet alleen maar zeggen dat je dingen samen moet doen, maar ook doen……..