Anne Vlieg

Zestig jaar is hij onlangs geworden, tafeltennisicoon Anne Vlieg. En op de avond voor zijn verjaardag mocht ik bij hem op audiëntie komen in de gezellige kantine van tafeltennisclub Midstars. Anne is nog steeds energiek, ambitieus, bevlogen en zit vol met snode plannen. Want wat zou het toch mooi zijn dat Midstars 1, nee Klimaatgroep°Stars natuurlijk, over twee jaar een gooi kan doen naar het landskampioenschap. En wat zou het toch mooi zijn dat de sporthal aan de Coendersweg om de twee weken uit zijn voegen barst, net als vroeger….

Toen leefde deze prachtige sport intens op het Hoogeland. De gebroeders Vlieg brachten, samen met Tom Pitstra, de honderden (!) toeschouwers in vervoering. Er werd meegedaan om het landskampioenschap, Europa werd veroverd en de cameraploegen van de NOS wisten Middelstum moeiteloos te vinden. Prachtige herinneringen aan volgepropte klimrekken en andere gymtoestellen om het publiek maar te kunnen bergen.

Wu Bin

Twintig jaar later streek het Chinese toptalent Wu Bin in onze omgeving neer. Onoverwinnelijk op eredivisieniveau nam hij, samen met partner in crime Jan Tammenga en enige jonge talenten, Ankerstars op sleeptouw om vervolgens op magistrale wijze de landstitel binnen te slepen. Het Rotterdamse FVT Visser werd terechtgewezen waarna een prachtig feestje in de sporthal losbarstte.

Dat alles speelde zich rond de eeuwwisseling af. Lang vervlogen tijden lijken het wel. De tafeltennissport heeft het moeilijk. Het ledenaantal daalt en voor Studio Sport is tafeltennis al niet eens een B-sport meer. Jammer en ergens ook onbegrijpelijk. Want ook ik heb in mijn jonge jaren urenlang achter de tafeltennistafel gestaan. In de schuur van de familie Bruins liet Anne mij vaak alle hoeken van de tafel zien. Maar dat deerde mij niet. Ik kon intens genieten van een mooie rally die meer dan twee slagen in beslag nam….

Topsport leeft in Groningen. De FC won nog niet zo lang geleden de beker in Rotterdam, de basketballers van Donar zijn landelijke top, Abiant Lycurgus werd onlangs voor het eerst volleybalkampioen van Nederland. Deze drie clubs hebben provinciehoofdstad Groningen als thuishaven. De Klimaatgroep°Stars zoeken hun heil in Middelstum, één van de vele pareltjes op het Hoogeland. Een plaatsje met amper 2.500 inwoners. Maar toch ook de plaats die graag weer landskampioen van Nederland wil worden…

De selectie

Het is een interessante selectie hoor, die hiervoor zorg moet dragen. Colin Rengers is de beoogd vaandeldrager. Met nog geen 20 jaren op zijn levensteller lonkt (heel) in de verte het Nederlands team. Vele springuren met Anne Vlieg werpen hun vruchten af. Mooie kwaliteitssprongen worden gemaakt. Ook nestor Jantje T(amminga) is nog steeds actief op het hoogste niveau. De sluwe en geslepen oude(re) vos sleept met zijn routine menig wedstrijdpunt binnen. Van de selectie van vorig jaar is ook Arnoud Meijer nog steeds actief. Vanuit thuishaven Hilversum maakt hij vele reiskilometers om de Klimaatgroep°Stars te ondersteunen. Hij heeft ook voor zichzelf de nodige sportieve doelen gesteld om nog beter te worden.

De Pool

Maar het kan qua reisuren nog gekker, hoewel… Deze zomer ging Midstars de internationale transfermarkt op. En na een tip werd het Poolse talent Kamil Tomaszuk, groot geworden in de sterke Poolse competitie, gecontracteerd. Kamil verhuisde speciaal voor deze exercitie naar Gdansk alwaar de begin twintiger psychologie studeert. Hij stapt elke vrijdag op het vliegtuig naar Eelde om vervolgens na een intensief weekend maandag weer terug te vliegen naar Gdansk, de stad waar zich een fantastisch trainingscomplex bevindt.

Toptafeltennis in Middelstum

Als vanouds coacht Gert Stulp ook dit seizoen weer ‘zijn jongens’. Met meer dan veertig jaar tafeltennisavonturen in zijn sporttas kan hij bogen op een schat aan ervaring. Uiteraard is Anne Vlieg er om middels vele trainingsuren de Klimaatgroep°Stars spelers nog sterker te maken. Zaterdag 17 september, 16.00 uur is daar een prachtige seizoensouverture! Dan komen de tafeltennissers van Scylla Leiden op bezoek. De ploeg die onze jongens vorig seizoen via een discutabele spelerstruc rechtstreekse handhaving in de eredivisie door de neus boorde. Een beladen maar ook fantastisch duel om dit seizoen mee te beginnen!

Wees welkom

Wat zou het toch geweldig zijn wanneer oude tafeltennistijden herleven. Steun Klimaatgroep°Stars in hun jacht naar de landstitel die ergens in de verte gloort! Zorg voor een volle sporthal aan de Coendersweg in Middelstum. Topsport op het Hoogeland, dicht bij huis dus. In hopelijk een prachtige, sfeervolle entourage! Wees welkom, de entree is gratis!!