Lig je op koers Tamme om de Mont Ventoux te beklimmen?

Ik heb in elk geval de nodige fiets- en klimkilometers in de benen. Vorige week heb ik bijvoorbeeld nog wat beklimmingen gedaan in Engeland, in The White Cliffs of Dover. Op de terugweg ook nog even de Belgische Ardennen aangedaan, in de buurt van Spa-Francorchamps. Daarbij maak ik tegenwoordig om de dag een fietstocht van 70, 80 kilometer. Dit doe ik sinds begin april, het wachten was wat dat betreft op betere weersomstandigheden.

Daarbij heb ik aan enige fietstochten meegedaan zoals de Winsumer Wierdentocht. En aan de Noorderrondritten maar dat was door de kou en regen flink afzien. Doordat ik MS heb, kreeg ik door de barre weersomstandigheden te maken met allerlei extra spasmen in de benen en dat maakt het fietsen er niet makkelijker op. Maar ik heb doorgezet en de 75 kilometerroute voltooid. En daarna nog weer terug van Loppersum naar Bedum inderdaad.

Kun je iets over de reis naar Frankrijk vertellen?

Ik ga samen met mijn neef Tamme met de auto naar Frankrijk. We vertrekken op 7 juni. Vanuit Groningen vertrekt een volle bus met deelnemers van Grunn MoveS. Ard Hofman uit Ten Post, hij gaat voor vier beklimmingen, en de volleyballers Rob Ellens uit Middelstum en Gerard Hofman uit Stedum maken bijvoorbeeld gebruik van deze mogelijkheid. Ik geloof dat vanuit Nederland 500 mensen de Mont Ventoux gaan beklimmen in het kader van ‘Klimmen tegen MS’.

Mijn neef heeft enige maanden geleden aangeboden om mij tijdens de beklimming te vergezellen. Daar ben ik blij mee want mocht ik stil vallen op de berg dan is het voor mij een hele toer om weer op gang te komen. Tamme kan mij dan mooi even een zetje geven. Op 10 juni is het zover, dan gaan we deze kale, heroïsche puist beklimmen. Op 11 juni is er dan nog een afscheidsbijeenkomst, deze gaan we ook bijwonen. Daarna keren we terug naar Nederland.

Zin in?

Nee, daar ben ik heel eerlijk in. Ik zie er letterlijk en figuurlijk als een berg tegenop. Hoewel ik een elektrische fiets tot mijn beschikking heb, moeten we toch een hoogte van twee kilometer overwinnen. Al met al zo’n twintig klimkilometers om boven te komen. We vertrekken ’s morgens al om 07.00 uur en hebben dan twaalf uur de tijd om boven te komen. En boven komen zal ik, ook al moet ik het laatste stukje kruipen. Daarvoor neem ik overigens kniebeschermers mee. Gelukkig zijn er onderweg drie verzorgingsposten.

Ik heb mij in België al voor laten lichten over de beklimming. Want eenmaal boven wacht ook nog een afdeling. Mij is geadviseerd om dan niet sneller dan met dertig kilometer per uur naar beneden te gaan. De kou slaat op de spieren en door het constant remmen worden de remblokjes al snel bloedheet waardoor een ongelukje op de loer ligt. Echt, geloof me, dit is een eenmalig gebeuren!

Waar ik overigens wel gewoon mee doorga is het tafeltennistoernooi tegen MS dat eind november weer in Middelstum bij Midstars georganiseerd gaat worden. Dit was voor vorig jaar een gezellig gebeuren waarmee we €1500,- hebben ingezameld in de strijd tegen MS. Zelf doe ik dit jaar niet mee want er zijn inmiddels al zo veel aanmeldingen dat het toernooi vol zit. Als medeorganisator kan ik mooi als een soort van ‘supervisor’ optreden die dag.

Je hebt al het nodige geld ingezameld?

Het gaat inderdaad als een speer. Helemaal nu neef Tamme meedoet, hij heeft ook de nodige gelden ingezameld. Inmiddels staat de teller al boven de €5.000,- En dat terwijl het oorspronkelijk streefbedrag op €500,- stond. Tussentijds is dit streefbedrag dan ook al drie keer verhoogd. Mede mogelijk gemaakt door vele (tafeltennis)vrienden en oud-werkgevers. Ook Grunn tegen MS timmert stevig aan de weg, hun teller staat geloof ik al boven de €20.000,-

Ik wens je sowieso heel veel succes!

Dat zal ik zeker nodig hebben. Maar nogmaals, boven kom ik. Mochten er nog mensen zijn die ons financieel willen ondersteunen, dat kan nog steeds hoor. Druk dan even op deze link. Ondanks de grote opbrengst tot dusver geef ik volgend jaar toch weer de voorkeur aan het tafeltennissen in de Spaanse badplaasts Lloret da Mar. ’s Morgens een paar wedstrijdjes spelen en dan ’s middags op het strand liggen. Dat is toch iets relaxter dan het beklimmen van deze puist!