(Het interview vond dinsdagavond plaats. Woensdag zijn de tafeltenniscompetities, inclusief de eredivisie, stilgelegd waardoor vooral de laatste vraag al weer achterhaald is. Maar nu kan wel mooi de tussenbalans opgemaakt worden.)

De persconferentie al een beetje verteerd Jan?

Ja, ik moet het nog even laten bezinken en weet ook nog niet wat de consequenties voor het tafeltennissen op eredivisieniveau zijn. Daar wordt op korte termijn een beslissing over genomen, geloof ik. Ik zit trouwens nog in Limburg terwijl we aan het bellen zijn. We hebben als gezin het aangename met het nuttige gecombineerd en zitten nu in een B&B. We zijn blijven hangen dus na onze uitwedstrijd in Wessem.

Kun je leven met de 3-3?

Mwah, dat was toch wel de minimale uitslag die we hier neer moesten zetten gezien het spelbeeld. Eigenlijk hadden we met 4-2 moeten winnen en als alles onze kant was opgevallen had het zelfs 5-1 kunnen zijn. Sleutelpartij was toch wel een beetje de wedstrijd tussen onze Zweedse kopman Anthony Tran tegen de pas 16-jarige Kas van Oost. Deze jongeling wist de sterke wapens van Tran prima te pareren, onder andere door zijn rappe handelingssnelheid. Ik denk dat deze 3-0 nederlaag ook deels aan onderschatting heeft gelegen.

De sterk spelende Pim van Schaik, hij maakt tegenwoordig veel trainingsuren en maakt de nodige sprongen, had zelfs twee matchpoints tegen Kas en verloor uiteindelijk in vijf games. Ook had hij kansen tegen de buitenlandse topspeler Reinholds van Veerhuis Westa maar helaas ging deze partij in vier games verloren. De derde game kon echter gezien de 16-14 stand beide kanten op.

Colin Rengers tot slot won zijn twee partijen en dat is voor zijn zelfvertrouwen heel belangrijk. Als alles klopt in zijn spel dan kan hij een heel hoog niveau halen. Zijn overwinning in vijf games op Reinholds smaakte wel heel zoet, daardoor gingen we met een 2-1 voorsprong de rust in. Ik snap jouw gevoel wanneer je dan denkt dat we de partij met 4-2 zouden gaan winnen. Maar het blijft tafeltennissen hé. Nog even voor de volledigheid, Shuohan Men kwam deze ronde niet in actie en kreeg rust.

Een derde plaats na vier partijen, dat is toch boven verwachting?

Ik kan inderdaad heel tevreden zijn maar twee van die vier partijen waren tegen zwakkere tegenstanders. We kunnen wat dat betreft onze borst nog natmaken de komende weken. Wat zou het mooi zijn wanneer we na acht wedstrijden bij de eerste vier staan. Dan is onze doelstelling, handhaving op eredivisieniveau, direct gehaald en mogen we zelfs meespelen om het landskampioenschap!

De nummers 5 t/m 8 spelen namelijk playdown-wedstrijden. Het gaat hier om één wedstrijd en de winnaar handhaaft zich in de eredivisie. De verliezers spelen tegen elkaar en wanneer je die partij verliest dan degradeer je rechtstreeks. De winnaar van deze partij speelt nog een playdown-wedstrijd tegen de nummer 2 uit de eerste divisie. Wat automatisch inhoudt dat de nummer 9 in de eredivisie rechtstreeks degradeert.

Wat vind je van de buitenlandse inbreng?

Ik heb nog niet alle buitenlandse spelers in actie gezien want de Portugees Mendes had tot dusver verplichtingen in andere buitenlandse competities. Maar ik sluit niet uit dat we hem dit jaar nog in actie kunnen zien, als het allemaal nog mag en kan natuurlijk. Tran en de Fransoos Dupont kunnen een heel hoog niveau aantikken en ook in de omgang met de andere spelers en mij als coach kun je ze er goed bijhebben.

Zo is Tran vorige week vrijdag al vanuit Zweden naar Nederland gevlogen. Van vrijdag op zaterdag sliep hij bij mij en zaterdag en zondag kon hij gratis in een hotel in Emmen overnachten. Bij onze nieuwste sponsor Hotel ten Cate om precies te zijn: https://hoteltencate.nl. Dat heeft Richard van Schaik, de vader van Pim, toch maar even mooi geregeld!

Wil je verder nog iets kwijt?

We zijn nu (minimaal) een weekend vrij en hopen als alles meezit, zaterdag 24 oktober thuis aan te mogen treden tegen Combilo TOGB uit Berkel en Rodenrijs. Een sleutelpartij denk ik om bij de eerste vier te kunnen eindigen. Bij TOGB spelen vader en zoon De Boer. Vader Michel werd nog niet eens zo heel lang geleden al eens Nederlands kampioen en ze hebben ook nog een sterke Spanjaard in de selectie. Uiteraard is deze partij via Middelstum-info (https://www.twitch.tv/klimaatgroepstars) weer te volgen!