Komende zondag, 20 november, vindt een zinderende ontknoping plaats in de Heren Eredivisie. Op de laatste speeldag van de najaarscompetitie staat voor zeven van de acht ploegen nog veel op het spel. Middelstum is één van de vier tonelen waar het zondagmiddag vanaf 14.00 uur de ontknoping plaatsvindt. Klimaatgroep°Stars neemt het thuis op tegen VeerhuisWessem/Westa.

De uitgangspositie voor de schifting van top-4 is als volgt: De Boer Taverzo heeft de koppositie heel stevig in handen. Vijf andere ploegen strijden om de drie overige tickets in de play-offstrijd om de najaarstitel en gelijktijdig voor een verblijf in de voorjaarscompetitie van de Eredivisie. De Boer Taverzo 2 en PingPongAlkmaar weten zich al verzekerd van een plekje in de play-downs.

Vier duels tegelijk
Klimaatgroep°Stars heeft momenteel 22 punten, staat voorlopig vierde en neemt het thuis op tegen VeerhuisWessem/Westa (16 punten). De ploeg uit Middelstum heeft de kansen op handhaving in de top-4 volledig in eigen hand. Dat geldt ook voor Combilo TOGB (26) en Van Wijnen/Smash ’70 (23), twee ploegen die het tegen elkaar opnemen.

WELYNQ/TTV Maashorst (20) zit als nummer 5 van de ranglijst op het vinkentouw en heeft het uitduel bij De Boer Taverzo 2 (12) voor de boeg. Tot slot is er nog PingPongAlkmaar (15) dat alleen theoretisch nog kans heeft op een top-4 klassering en het thuis opneemt tegen koploper De Boer Taverzo (34).

Play-offs
Als zondagmiddag rond 18.00 uur de uitslagen allemaal bekend zijn, wordt de definitieve balans opgemaakt. In de halve finales van de play-offs speelt De Boer Taverzo thuis tegen de nummer 4. In de andere halve finale speelt de nummer 2 thuis tegen de nummer 3. Beide winnaars gaan naar de finale, die in het weekend van zaterdag 17 december gespeeld wordt bij het hoogst geëindigde team. In de play-offs en play-downs wordt gespeeld in best-of-seven-formaat. Als één van beide ploegen vier individuele duels heeft gewonnen, is de wedstrijd beslist. De eventuele overige (maximaal drie) wedstrijden zijn dan niet meer van belang.

Play-downs
In de play-downs neemt de nummer 5 het thuis op tegen de nummer 8 na zeven speelronden. De nummer 6 speelt een thuisduel met de nummer 7. De winnaars van beide wedstrijden handhaven zich in de Eredivisie. De beide verliezers spelen een tussenronde, waarbij de verliezer degradeert naar de Eerste Divisie. De winnaar van de tussenronde speelt in december promotie/degradatie tegen de verliezend finalist van de Eerste Divisie. In het voorjaar van 2023 volgt een competitie met één of twee verse teams, die exact dezelfde opzet kent als in het najaar. Indien het najaar en voorjaar twee verschillende winnaars kent, volgt er in mei 2023 nog een beslissingswedstrijd om het kampioenschap 2022/2023.